Гостра психологічна травма

Психологічна травма («психотравма») – це травма, що виникла в результаті дії на психіку людини особисто значущої інформації, інтенсивних або довготривалих, гостроемоційних, стресових впливів, таких, що загрожують вашому життю чи життю ваших близьких.

Як її у себе діагностувати? (Якщо ви спостерігаєте у себе більше 2-х симптомів)

• У Вас порушений сон або сняться жахіття.

• Вас переслідують нав’язливі спогади.

• Ви втратили інтерес до життя.

• Вам нічого не хочеться робити (ні вдома, ні на роботі).

• Вам хочеться бути на самоті.

• Ви збуджені і роздратовані.

Тоді варто відреагувати та звернутися за допомогою.

Коли відбувається травма, ми ціпеніємо і все змінюється – стосунки з близькими, взаємини на роботі… У когось – напружені відносини з батьками. Найжахливіша форма травми – війна. 80% українських військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції, внаслідок інтенсивності бойових дій та часу перебування в зоні АТО отримали психологічні травми (джерело інформ. агенство УНІАН). Джерелом травми можуть бути не тільки люди, але доля – землетруси, катастрофи, смертельні діагнози. Вся ця інформація травматична, вона викликає у нас в жах і шок. У найбільш важких випадках можуть похитнутися наші переконання про те, як влаштоване життя. Таким чином, травма зіштовхує нас з основами існування. Будь-яка травма – трагедія. І виникає питання, як це пережити і бути людьми? Як ми можемо залишатися собою, зберігати відчуття себе і відносин. На психологічному рівні при переживанні травми відбувається втрата власного “я”. Коли хтось зазнає бойової психологічної травми (БПТ), що може проявитися у формі ПТСР, тривоги, депресії, зловживання алкоголем або наркотиками, це неабияк позначається на всій родині.

Що робити? Коротко декілька порад, які можуть стати в пригоді.

• Намагатися більше спілкуватися з друзями, родичами, людьми, які Вас розуміють. Розповідайте про свої емоції та почуття, які переживаєте.

• Не відмовляйтесь від допомоги, навіть якщо Вам здається, що Вас не розуміють.

• Якщо Вам важко говорити, спробуйте записати на папері свої думки та почуття.

• Займіться щоденними справами,  фізичною працею – це допоможе Вам відволіктися.

• Намагайтесь дотримуватися звичного режиму дня – вчасно лягати спати і прокидатися, збалансовано харчування, ходіть на роботу/навчання, зустрічайтеся з друзями, відвідуйте різноманітні заходи.

• Якщо Вам не вдається заснути – займіться фізичними вправами, втома допоможе заснути.

• Уникайте вживання алкоголю та снодійних, паління цигарок – вони проблему не вирішить.

• Намагайтеся менше вживати кави, чаю та інших напоїв, які збуджують нервову систему, харчуйтеся систематично та повноцінно.

Важливо якомога більше дізнатися про бойову психологічну травму, щоб розуміти, чому вона трапилася, як її лікувати і чим ви зможете підтримати близьку людину. Поруч з тим, не слід забувати й про себе. Зміни в житті родини даремно не минають, тому уважне відношення до себе й своїх потреб допоможе вам легше з ними впоратися. Чим я можу допомогти? У подібній ситуації нерідко охоплює відчуття безпорадності, проте насправді ви багато чого можете зробити. Якщо ви або хтось із ваших близьких маєте подібні переживання і немає з ким поговорити (не дуже добрі стосунки в сім’ї, друзі вас не чують чи говорять: “Забудь, живи далі”, – або й немає друзів чи вони далеко), коли вам важко розслабитися, краще звернутися до фахівця психолога чи психотерапевта. Це може бути індивідуальна консультація. Добре допомагають групові методи роботи, де можна поділитись досвідом, почути досвід інших, розказати про свої страхи і тривоги бути почутим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Enter Captcha Here : *

Reload Image